Customer Case - Mint Tandartsen met People & Organisation Manager Nele Obbels

Tijdens deze customer case heten we Nele Obbels welkom, zij is People & Organisation Manager bij Mint Tandartsen. Mint Tandartsen is een groep van tandartsenpraktijken die elkaar versterken maar wel hun eigen identiteit bewaren. Nele legt ons graag uit hoe zij de Thalento® Oplossingen inzet binnen de dagelijkse werking van Mint Tandartsen.

Zowel op gebied van rekrutering als het ondersteunen tijdens de loopbaan gebruiken ze Thalento® om mensen te laten groeien. Een mooi voorbeeld waar HR focust op de core van elke organisatie: de mensen. It’s about people!

Onze customer cases geven een heldere inkijk binnen de praktische toepassingen van de Thalento® Assessment Software. Ze kaderen de strategische insteek voor het inzetten van assessments en tools bij organisaties in België en daarbuiten.

Dag Nele, fantastisch dat je even de tijd neemt om ons een woordje uitleg te geven. Bij Thalento® zijn we enorm fier op klanten die de assessmentresultaten meenemen in de verdere loopbaan binnen het bedrijf. Er is geen beter bewijs dat je de talenten van medewerkers hoog in het vaandel draagt. Als eerste leg eens kort uit waar Mint Tandartsen voor staat. Hoe willen jullie van de wereld een betere plek maken?

Tandartsenpraktijken die zich aansluiten bij Mint kunnen zich opnieuw focussen op hetgeen waarom ze in de eerste plaats tandarts zijn geworden: zorgen voor de beste tandzorg voor hun patiënten.

Een praktijk runnen vraagt heel wat andere specifieke skills van tandartsen. Bij Mint ondersteunen we die tandartsen op gebied van finance en boekhouding, juridische omkadering en wetgeving, technologie enzovoort. We ontzorgen hen voor heel wat bijkomende taken vanuit het hoofdkantoor. Zo kunnen ze blijven doen wat ze het liefste doen: zorgen voor patiënten.

 

Laten we even teruggaan naar het prille begin van de samenwerking. Hoe zijn jullie ooit terechtgekomen bij Thalento®? Wat heeft jullie overtuigd om voor ons te kiezen?

Tijdens een vorige werkervaring maakte ik al kennis met Thalento®. Ik leerde werken met de rapporten en was meteen een echte believer van de meerwaarde van jullie oplossingen.

Bij Mint Tandartsen stond het assessmentgebeuren nog in zijn kinderschoenen. Ik kreeg de fantastische kans om dit uit de grond te stampen. Eind 2021 nam ik dan de eerste keer contact op met Thalento® en eigenlijk zijn we vrij snel van start gegaan in de eerste maanden van 2022.

De verscheidenheid aan rapporten vind ik alvast één van de voornaamste redenen om voor Thalento® te kiezen. Je kan echt focus bepalen wat je wil zien. Het gaat ook heel vlot om iemand door Thalento® te sturen, zelfs in verschillende talen. Ook wanneer we hulp nodig hebben met de interpretatie van de resultaten of vragen over het platform jullie staan altijd klaar. Die service kunnen we echt wel appreciëren.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

Het compliment van de service zal ik zeker doorgeven aan mijn collega’s. 😉 Hoe zetten jullie onze assessments nu juist in? In welke processen vormen ze een meerwaarde?

Zoals ik daarjuist aanhaalde kon ik de insteek vormgeven vanaf het prille begin. Bij rekrutering gebruikten we nog geen tools, dus zeker niet resultaten meenemen in de verdere carrière van een medewerker.

Wij vonden het dan ook belangrijk om de juiste mensen aan te werven met de juiste soft skills en persoonlijkheidskenmerken, maar vooral door hen verder te ondersteunen doorheen hun traject. Wij zijn ons ervan bewust dat dat een heel gevoelsmatige kwestie is dus een wetenschappelijke tool kan nuanceren en de juiste inzichten brengen en kaderen.

Door een onderbouwde tool als Thalento® krijg je de mogelijkheid om talenten en valkuilen te interpreteren, dit om een gesprek te openen, om bijkomende vragen te stellen aan de (potentiële) werknemers, anders heb je die input of informatie gewoonweg niet.

We meten ook alleen persoonlijk & motivatie, geen andere vaardigheden of cognitieve skills. Momenteel gebeurt dit voor alle aanwervingen binnen het hoofdkantoor en bij specifieke functies in de praktijken zelf.

Rekrutering is natuurlijk nog maar deel waar we het assessment voor inzetten. Het wordt pas echt interessant als je mensen kan begeleiden om zich te ontwikkelen in hun verdere loopbaan of kans maken op een promotie. Bij Mint hanteren we een echte scale-up mentaliteit; mensen moeten kunnen meegroeien met het bedrijf en dat vereist een set van specifieke skills.

Dit noemen wij de mintaliteit (naar analogie met mentaliteit) van onze medewerkers; het DNA dat zij nodig hebben om succesvol te zijn in een scale-up omgeving als Mint. Dit gaat dan van stressbestendigheid, omgaan met veranderingen tot mate van structuur nodig en energie & inzet. Voor ons allemaal essentiële puzzelstukken om hier gelukkig te worden en blijven.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Hoe ziet nu een aanwervingsprocedure eruit Mint? Waar vindt het assessment plaats?

Als eerste stap bij een sollicitatie vindt een face-to-face kennismakingsgesprek plaats. Voelen we de match langs beide kanten? Dan gaan we verder met de procedure.

Vervolgens werkt het team een inhoudelijk assessment uit om de aanwezigheid van de juiste kennis te evalueren. Dan volgt ook het Thalento® Assessment en de bespreking van de resultaten. Eén van onze experten in Thalento® geeft dan toelichting aan de rechtstreekse manager, die dan op zijn of haar beurt gaat terugkoppelen aan de kandidaat. We vinden het superbelangrijk om feedback te geven, zelfs al wordt iemand niet weerhouden. Iemand investeert tijd en moeite in het assessment, dan is het minste eerlijke feedback over talenten en mogelijke valkuilen.

 

Bij Mint zetten we jullie assessments in tijdens de finalestap van het sollicitatieproces. Op dat moment hebben we een handvol sterke kandidaten waaruit we één topper kiezen. We kijken ook altijd kritisch naar welke skills kunnen we leren of ontwikkelen en op wat selecteren we streng maar rechtvaardig, met de juiste feedback en kadering zodat de kandidaat altijd bijleert over zichzelf.

Zoals je daarstraks terecht aanhaalde begint het echte werk pas wanneer iemand start. Jullie gebruiken de resultaten ook doorheen het groeipad van de medewerkers. Vertel eens wat meer hoe het verder gaat dan werving & selectie.

Klopt helemaal, wij volgen heel graag het groeipad van onze medewerkers. Vanuit de Thalento® resultaten bouwen we een soort talenten- & valkuilenkaart. Deze kaart geeft enkele mogelijke valkuilen mee, talenten waar ze echt het verschil mee kunnen maken. Hier kunnen ze dan altijd naar teruggrijpen tijdens een evaluatiegesprek of bij een doorgroeikans binnen Mint. Promoties zijn dan bijvoorbeeld van assistent naar hoofdassistent of naar praktijkverantwoordelijke.

We geven ook voldoende kansen zodat mensen de mogelijkheid krijgen om zich te ontwikkelen. Niemand heeft het perfecte profiel voor een bepaalde rol, je moet ook de kans geven om zich te ontwikkelen. Het groeitraject vinden we het belangrijkste van allemaal.

Eenmaal per jaar doen we een happiness check. Dit evaluatiegesprek wordt ook helemaal voorbereid door de medewerker en de kaart komt hier ook aan bod. In een vragenlijst peilen we naar de talenten die ze het afgelopen jaar hebben gebruikt. Welke ze nog zullen gebruiken? Welke valkuilen zijn ze tegengekomen en hoe zijn ze hiermee omgegaan? Tijdens het gesprek baseert de rechtstreekse manager zich dan op de Thalento® kaart.

 

Wat is jullie ervaring met ons uitnodigingsproces? Wat zeggen kandidaten over het invullen van de assessments?

Het uitnodigen verloopt heel vlot. Dat kunnen we inmiddels blindelings. In no-time heb je iemand uitgenodigd via het platform.

Tijdens de terugkoppeling van resultaten vraag ik steeds hoe het invullen is verlopen. Vaak krijgen we het antwoord: vrij moeilijk, niet eenvoudig om de juiste afweging tussen antwoorden te maken. Je moet telkens alles met elkaar afwegen.

Echter komen de resultaten altijd nagenoeg overeen met de realiteit. Het algemene beeld klopt altijd. Zeker wanneer de kandidaat wat argwanend is in het begin ziet die meestal het licht naargelang het gesprek vordert. 😊

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

Hoe gebeurt zo een terugkoppeling van de resultaten? Hoe pakken jullie dat aan of hoe gaat het in zijn werk?

Eigenlijk nemen we altijd het PERFORM-Rapport erbij – daarvan bespreken we het algemene beeld en hoe je de resultaten dient te interpreteren. We vinden het belangrijk voor de kandidaat dat hij of zij begrijpt wat dit met zich meebrengt. Vervolgens bekijken we hoge en lage scores, resultaten die karakteriseren hoe iemand is. Ik leg ook uit welke indicatoren samenhangen om een juist beeld te geven. Voor leidinggevende functies nemen we steevast de MANAGE erbij. Vragen kandidaten achteraf een rapport? Dan gebruiken we vaak de FLEX, die is het meest laagdrempelig om zelf correct te interpreteren.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Zouden jullie Thalento® ook aanraden aan andere bedrijven?

Absoluut! Naar mijn inzicht gebruiken we Thalento® ook voor zoveel mogelijk doeleinden, altijd met de kandidaat en vooral zijn of haar groeipad in het achterhoofd. We doen er echt goede dingen mee. Niet alleen voor de aanwerving maar ook voor het traject achteraf.

 
 

Hoe gaan jullie ons nog in de toekomst gebruiken?

Sinds kort gebruiken we ook TeamView, nog een waardevolle tool van Thalento® waar je teams in een grafisch overzicht kan zetten op basis van de PERFORM-indicatoren.

Voor bepaalde teams in het hoofdkantoor hebben we TeamView al gebruikt om de juiste beslissing te maken inzake nieuwe aanwervingen. Je ziet dan schematisch welke soft skills nog ontbreken in een team, wie je net wel of juist niet dient aan te werven. Welke talenten zijn al aanwezig? Welke skill gaps zijn er? Ontzettend krachtig om dit dan achteraf ook aan het team zelf te presenteren zodat ze zelf bewust worden van hun eigen talenten en mogelijke valkuilen, maar ook van iemand anders binnen het team. We hebben de ambitie om TeamView in de toekomst nog verder uit te rollen binnen Mint Tandartsen.

Nele, bedankt voor je tijd. Jullie zijn een schoolvoorbeeld hoe je assessments dient in te zetten en de resultaten meeneemt doorheen de carrière van de medewerker. Doe zo voort, je zal hier alleen maar de vruchten van plukken. Tot snel.

Jeffrey Excelmans