Customer Case - Schoenen Torfs met Verantwoordelijke Werving en Selectie Stephanie De Maeyer

Na de zomervakantie schieten we uit de startblokken met een interessante customer case. Vandaag interviewen we Stephanie De Maeyer, zij is verantwoordelijk voor werving & selectie bij Schoenen Torfs.

We geven jou graag een inkijk bij een pionier uit de privé waar mensen, hun talenten en groeimogelijkheden, al sinds het begin tot het DNA van het bedrijf horen. Schoenen Torfs is een zeer mensgericht bedrijf waar tijd noch moeite wordt gespaard om het beste uit mensen te halen.

Torfs is één van onze klanten van het eerste uur, en al een trouwe believer sinds juni 2012. Al meer dan een decennium zetten zij onze assessments in om nieuwe talenten op een objectieve manier in kaart te brengen.

We laten graag het interessante gesprek met Stephanie op jou los. Cases als deze laten ons toe om de manier waarop klanten met onze assessments omgaan een gezicht te geven. De toepassingen zijn eindeloos en ieder bedrijf heeft een eigen visie en legt eigen accenten. Het loont dan ook de moeite om de invalshoek van Stephanie binnen Torfs te ontdekken. Veel leesplezier.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

Welkom Stephanie, super dat je even tijd wilt maken voor deze customer case. Laat ons starten bij het begin. Jullie zijn gestart met onze assessments midden 2012. Dat is al een tijdje geleden. Hoe zijn jullie toen bij Thalento® uitgekomen?

Bij Torfs hanteren we altijd dezelfde aanpak bij de keuze voor een bepaalde leverancier. We zetten een soort marktonderzoek op, we bestuderen wat onze concurrenten doen, we gaan rond de tafel zitten met onze HR-partners, wat gebruiken zij of raden zij aan? Op die manier komen we dan met een selecte groep van aanbieders uit. Dan volgt een testperiode waar we een technologie of software uitproberen vooraleer we een beslissing maken.

Tijdens deze periode toetsen we af: wie fit het best met onze waarden? Matcht alles met onze partners? Hoe zit de prijssetting in elkaar? Wat zegt ons buikgevoel? Wie zijn de personen die support leveren of ons te woord staan? Je hoort het al: het was een behoorlijk intensief proces in 2012 maar Thalento® scoorde top op onze parameters.

En nu meer dan tien jaar later zit Thalento® helemaal verweven in ons bedrijf. Iedereen kent ook jullie tool. Ondertussen zitten ook praktisch ieders resultaten in het platform. De groei en historiek van mensen kan je er in terugvinden. Vervolgens zien we jullie ook constant vernieuwen en werken aan nieuwe assessments, jullie zijn echt gewapend voor de toekomst.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

 Iedereen kent natuurlijk Schoenen Torfs maar waarvoor & hoe zetten jullie onze assessments in? Voor welke functies?

De Thalento® Assessments worden vooral gebruikt voor werving & selectie. Jullie tools zijn eigenlijk een objectieve maatstaf om ons buikgevoel te bevestigen, om in gesprek te gaan met potentiële nieuwe werknemers. Heel concreet brengen de resultaten houvast om een gesprek sturing te geven, om dieper op bepaalde zaken in te zoomen. Ook kan het helpen om een spiegel voor te houden. Niet iedereen is bewust van bepaald gedrag, dus ideaal om objectief gedragingen te kaderen binnen een context.

We zetten ze eigenlijk ook altijd in tijdens een laatste fase van het aanwervingsproces. Als we met iemand verder gaan, dan krijgen ze standaard enkele assessments om in te vullen. We koppelen ook altijd heel open alle informatie terug, dat vinden we echt superbelangrijk. De kandidaat krijgt het rapport ook mee naar huis, daar zijn we heel transparant in. Tijdens de terugkoppeling zit de rechtstreekse manager of verantwoordelijke er ook altijd bij. Samen geven we dan feedback aan de kandidaat.

 

Bijna iedereen zal jullie Persoonlijkheids- & Motivatievragenlijst (TH-PQ), Cognitieve Testen en enkele Vaardigheidstesten invullen. De verkopers in onze winkels laten we bewust geen assessments invullen, louter omdat we vaak snel dienen te zijn als we hen willen aanwerven. Anders zijn ze elders aan de slag. Meestal hebben we voldoende beslissingsinformatie na een proefdag. Onze tweede assistenten, assistenten en shopmanagers vervolledigen wel alle assessments. Ook op het Torfs-hoofdkwartier en binnen het logistieke departement passeert Thalento® de revue.

Voor ons is het vooral belangrijk om te kunnen bepalen of ze het Torfs-DNA bezitten. Dat is de voornaamste doelstelling van de online assessments. Bij Torfs verkiezen we ook een menselijke aanpak, jullie assessments geven ons altijd uitsluitsel wat de voornaamste samenwerkingsvorm en communicatiestijl is binnen een werkgerelateerde omgeving.

Het komt wel regelmatig voor dat we een kandidaat voor ons hebben waar het buikgevoel ok is, niet van onze sokken geblazen maar eigenlijk gewoon goed. Dan openen we de Thalento® Rapporten en zien we verontrustende dingen, waar we enorm van gaan twijfelen. Dan zijn de resultaten de perfecte houvast of startpunt om zaken bespreekbaar te maken tijdens het feedbackgesprek. Vaak worden deze mensen dan niet aangeworven maar we hebben wel een terugkoppeling gegeven waar je effectief iets aan hebt en kan bijleren over jezelf. Thalento® is dus echt een heel belangrijke tool in mijn selectie.

Super, ik hoor dat je onze assessments vooral gebruikt voor werving & selectie. Hoe zit dat proces nu net in elkaar bij een sollicitatie? Heb je een concreet stappenplan dat altijd wordt gevolgd?

Dat klopt helemaal, dat is gestandaardiseerd voor iedereen. Zo kunnen we iedere kandidaat ook op de juiste manier aftoetsen en feedback geven zodat ze volop hun kans krijgen.

Als eerste stap in het proces vindt er een telefonische cv-screening plaats. Daarna is er een eerste gesprek om de persoon beter te leren kennen en het bedrijf wat meer uit de doeken te doen. Vervolgens vatten we de koe bij de hoorns en zal de kandidaat enkele uren meedraaien op de vloer. Op die manier weten ze meteen wat onze visie is. De proefdag geeft de kandidaat ook echt sturing over zijn of haar match met het Torfs-DNA. Daarna koppelen we ook terug om te horen wat de kandidaat zelf vond, hoe ziet die zich binnen onze visie? Hoe voel je je erbij? Is dat wat je ervan verwacht hebt?

 

De volgende stap bevat een intern assessment, dat zijn enkele praktijkoefeningen, rollenspelen en een planningsoefening met de verantwoordelijke en mezelf. Het laatste deel van het intern assessment is natuurlijk Thalento®. Op het einde wordt heel wat tijd vrijgemaakt voor de bespreking van de resultaten. Soms bevestigen die ons voorgevoel of wat we zagen in de praktijkopdrachten, soms minder, maar je hebt altijd een goede basis voor een terugkoppeling of interview. Het is ook onze overtuiging om Thalento® pas op het einde te gebruiken, zodat we de praktijk (proefdag en intern assessment) kunnen vergelijken met de theorie (Thalento®).

Is er een reden waarom jullie de resultaten alleen inzetten bij het aanwerven van nieuwe mensen? Wat bij doorgroeien of interne mobiliteit? Zouden de resultaten daar geen meerwaarde kunnen zijn?

De Thalento® Rapporten zouden zeker hun plaats kunnen hebben in onze groeitrajecten. Echter de voornaamste reden is dat we een intern team hebben dat uitsluitend met doorgroei aan de slag gaat. Zij hebben in-house ontwikkelde tools op maat van Torfs voor die interne verschuivingen of groeitrajecten. Zulke trajecten nemen vaak een zestal maanden in beslag met maandelijkse meetings en opvolgingsmomenten. Vaak zijn die rapportages nog uitgebreider dan Thalento® en helemaal toegespitst op onze sector.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

Knap om te horen dat jullie zo sterk inzetten op doorgroeien. Daar kunnen veel bedrijven een voorbeeld aan nemen. Ik merk ook meteen dat jullie visie zeer mensgericht is. Doe zo voort. Wat is jullie ervaring met het uitnodigingsproces & het invullen van de assessments?

Het uitnodigingsproces verloopt natuurlijk heel vlot. Dat zit ons volledig in de vingers. We gebruiken ons eigen sjabloon en maken de uitnodigingsmail of boodschap enorm helder. Zo drukken we ook echt de Torfs-stempel op de uitnodiging. Kandidaten appreciëren het ook dat ze een mail krijgen van een persoon in plaats van een computer of bot.

En wat is de feedback van kandidaten over het invullen van alle assessments?

Ze geven zeker wel aan dat ze het veel vinden, echter zeggen ze ook meteen dat ze het de moeite vinden. Ze vinden zich ook in de profielen of resultaten dus ze zien de meerwaarde. Al hameren we daar ook wel op dat het echt zinvol is. Het is investeren in je persoonlijke ontwikkeling.

Inderdaad, kandidaten stellen het zeer op prijs als je kadering geeft vooraleer ze het assessment invullen. Dan begrijpen ze beter waarom ze dit doen. Hoe gebruiken jullie de rapporten en resultaten? Hoe start je met feedback geven? Heb je een bepaalde aanpak?

Zoals ik daarjuist al schetste vindt de terugkoppeling altijd plaats in een allerlaatste fase, net voor een aanwerving. We willen ook altijd eerst de proef zien vooraleer het assessment in te kijken. Op dat moment gaan we wel echt op alles in. Da’s heel open en transparant. Alle gaps worden bespreekbaar gemaakt.

Voor de kandidaten die terechtkomen op ons hoofdkwartier of logistiek zoomen we altijd in op het PERFORM-Rapport. Voor de winkels is dat logischerwijze de RETAIL. We maken ook nooit een oordeel maar we overlopen samen het rapport. Waar kan de kandidaat zich in vinden? Waar willen ze meer uitleg geven of extra duiding? Waar herkennen ze zichzelf en waar niet? Wat vinden ze vreemd? Wat maakt dat dit er zo uitkomt? Het rapport wordt dus echt als tool gebruikt.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Alle aspecten worden belicht en dit is voor mij ook mensgericht zijn. Voor Torfs wilt menselijkheid ook openheid zeggen. Zowel sterktes als valkuilen benoemen. Ook heel eerlijk zijn bij deze resultaten, daar draagt Thalento® enorm in bij. Ookal zijn de resultaten minder, iedereen gaat buiten met heel wat feedback. Heel wat informatie om mee aan de slag te gaan. Je hebt er niets aan om buiten te gaan zonder iets van jezelf geleerd te hebben of geen flauw idee te hebben over hoe je jezelf verder kan ontwikkelen. Menselijkheid is open en transparant communiceren, anders heb je er bitter weinig aan. Het is ook nooit kritiek op een persoon. Het gaat over gedrag in een werkomgeving. Ik ga ook altijd voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Da’s hoe ik in het leven sta, maar ook hoe wij ons steentje willen bijdragen in ieders ontwikkeling.

 

Ik ben ervan overtuigd dat jullie het op de juiste manier aanpakken bij Torfs. Vlaanderen is ook niet zo groot dus je komt elkaar nog wel tegen. Ik ben zeker dat een kandidaat die ooit van jou een terugkoppeling heeft ontvangen en zichzelf echt beter heeft leren kennen, dat nooit zal vergeten! Zouden jullie Thalento® aanraden aan anderen? Blijven jullie ons gebruiken in de toekomst?

Zeker en vast, jullie zijn echt een meerwaarde voor ons bedrijf. Dat bewijst de jarenlange samenwerking ook. Voor bedrijven die investeren in persoonlijke ontwikkeling is het absoluut nodig om op een onderbouwde manier persoonlijkheid in kaart te brengen. Bedrijven waar de juiste mindset belangrijk is, die kunnen eigenlijk niet zonder een tool zoals Thalento®.

Jullie blijven ook onze vaste partners in assessment technologie. Jullie blijven innoveren en met nieuwe oplossingen komen dus ik ben zeker dat er nog eens meer dan tien jaar zal bijkomen.

 

Bedankt voor dit interview, Stephanie. Ik wens jou en je team nog enorm veel succes bij Torfs en tot binnenkort!

Jeffrey Excelmans