Customer Case - Van Havermaet met Eva Caubergs (HR Director) & Marc Nowicki (Manager Werving & Selectie)

Meer dan zes jaar geleden (zomer 2017) nodigde Van Havermaet de eerste kandidaten uit via de Thalento® Cloud. We zijn terecht fier op deze jarenlange samenwerking en vooral hoe we een meerwaarde zijn geweest binnen de werving & selectie van dit Limburgse advieskantoor.

Tijdens deze customer case blikken we terug op de voorbije periode en gaan we dieper in hoe onze online assessments zijn ingezet binnen het instroomstuk bij Van Havermaet. Eva Caubergs (HR Director) en Marc Nowicki (Manager Werving & Selectie) lichten een tipje van de sluier hoe zij omgaan met talent, valkuilen en potentieel binnen het aanwervingsproces. Veel leesplezier!

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

 
 
 

Goedemorgen Eva, goedemorgen Marc. Heel leuk dat jullie beide even tijd vrijmaken om mij te woord te staan.

Graag gedaan, Jeffrey. Onze samenwerking met Thalento® gaat ook al enkele jaren mee en we zijn tot vandaag nog heel blij met jullie tools. We maken dan ook graag tijd voor jullie vrij.

 

Ik kan mij niet voorstellen dat iemand Van Havermaet niet kent maar toch stel ik graag de vraag. Waar houdt Van Havermaet zich dagelijks mee bezig? Waarin zijn jullie gespecialiseerd? Wat dienen we echt te weten?

Iedere organisatie of particulier die op zoek is naar betrouwbaar advies op financieel, juridisch, fiscaal of HR-vlak kan bij ons terecht. Meer dan 250 professionals, stuk voor stuk experten in hun vakgebied, staan dagelijks klaar met gericht advies.

Wat mag je van ons verwachten? Wat je van een rechterhand kan verwachten: betrouwbaarheid, er altijd terecht kunnen en kwalitatief advies.

Vandaag hebben we in België maar liefst zes vestigingen en vorig jaar (2022) vierde Van Havermaet nog haar 80-jarige bestaan, een heuse mijlpaal voor onze organisatie.

 

Laten we eens terugkeren naar de zomerperiode van 2017. Toen kregen de eerste kandidaten een uitnodiging voor de Thalento® Assessments. Hoe zijn jullie ooit bij ons terechtgekomen? Welke elementen hebben invloed gehad op de beslissing om voor ons te kiezen?

Marc: De opstart van Thalento® bij ons heb ik van het begin meegemaakt en begeleid, Eva was toen nog niet werkzaam bij Van Havermaet. Onze nood bestond eruit om de kwaliteit van onze rekrutering een stevige boost te geven en naar het volgende niveau te tillen. We waren op zoek naar assessments om toe te voegen aan het proces, zowel cognitieve vaardigheden als persoonlijkheid & motivatie.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

Thalento® kon toen helemaal een antwoord bieden op onze noden, en dat is nog niet veranderd tot de dag van vandaag. Het ultieme bewijs van onze tevredenheid is de jarenlange samenwerking.

Wat heeft ons destijds overtuigd? We houden van de rapportering, simpel maar heel uitgebreid qua weergave en super verstaanbaar. Vervolgens is de wetenschappelijke onderbouwing een belangrijk criterium voor ons. Bij Thalento® zijn de tools gebaseerd op het Big Five model, dat klonk meteen als muziek in onze oren.

Wat we ook zo fijn vinden aan onze samenwerking met Thalento® is jullie evolutie doorheen de jaren. Er worden regelmatig nieuwe assessments of tools ontwikkeld, steeds gevalideerd en betrouwbaar. Momenteel proberen we jullie CUBES Competenties uit. Wij hebben altijd een gezonde interesse in nieuwe producten en we vinden het ontzettend interessant dat jullie blijven innoveren.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Het is super om te horen dat dat de zaken waar wij sterk op inzetten, ook als belangrijk worden aanzien bij onze klanten: betrouwbaarheid, wetenschappelijke onderbouwing en sterke rapportering. Laten we nu wat dieper ingaan hoe jullie de online assessments vandaag gebruiken. Waarvoor & hoe zetten jullie ze in? Voor welke functies?

Momenteel gebruiken we de assessments vooral voor het instroomstuk dus in het werving- & selectieluik binnen Van Havermaet. In het kader van opvolggesprekken worden de resultaten wel meegenomen maar eigenlijk niet structureel ingebouwd.

 

Iedereen die bij ons in het aanwervingsproces enkele rondes meedraait zal het standaardpakket van assessments afleggen: persoonlijkheid & motivatie, cognitief vermogen & vaardigheden. Wij geloven sterk dat iedereen dit dient te doen.

Van trainees tot senior manager, we gebruiken altijd Thalento®, we passen wel telkens de cognitieve normgroepen aan. Ook voor administratieve functies focussen we dan op die specifieke vaardigheden voor de jobinhoud. Vanaf het hogere management (director) werken we met externe assessment centers.

Wij zijn ook blij dat jullie echt geloven dat iedereen dient geassest te worden. We hopen dat dit ooit bij bedrijven een no-brainer wordt om het talent en potentieel van mensen te kennen. Hoe ziet nu jullie proces en wervingsstrategie eruit waar je onze online assessment inzet?

Vroeger pakten we het toch wel anders aan dan nu. Toen vond er eerst een gesprek met HR plaats, daarna een inhoudelijk gesprek met de business, dan pas kwam Thalento® of de testing aan bod. Om af te sluiten met een loonvoorstel. Toen liep het proces over een drie- of viertal weken.

Vandaag verwacht de markt dat we een stuk sneller gaan. Wanneer we vlak na het HR-gesprek een goed gevoel hebben, nodigen we kandidaten meteen uit voor de Thalento® Assessments. Op die manier nemen we de resultaten mee in het inhoudelijk gesprek met de business. Zo hebben we ook de mogelijkheid om een gedetailleerde terugkoppeling te geven. Die terugkoppeling geeft dan weer nieuwe inzichten over de mogelijks nieuwe werknemer.

 

Op basis van de resultaten kunnen we het interview nu ook beter afstemmen. Zo gaan we tijdens het gesprek ook verder in op de sterktes en aandachtspunten van de kandidaat. Heeft het inhoudelijk gesprek al plaatsgevonden? Dan bespreken we de resultaten met de business: hebben jullie dit of dat ook ervaren? Merkte je dit ook? Twijfel je hieraan of waarover ben je overtuigd? Om dan tot slot er dan ook nog met de kandidaat dieper op in te gaan.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

We vinden het ontzettend belangrijk om onze mensen beter te begrijpen, te analyseren wat ze nodig hebben in een werkomgeving, ontdekken wat hen (de)motiveert, snappen waar ze van blokkeren of van opfleuren. We kijken graag naar wat we kunnen doen om hen beter te ondersteunen.


Kan je heel concreet uitleggen hoe Thalento® nu echt een meerwaarde is binnen Van Havermaet?

De onderbouwde resultaten zitten er gewoon altijd pal op. Heel zelden is er iets waar het niet klopt. De assessments gaan je gevoel van het eerste gesprek bevestigen of niet. Zo heb je ook een gespreksopener voor een volgende ronde. Op die manier kan je je interview veel beter voorbereiden, en vooral op een wetenschappelijke manier. Zonder de testing is het risico op bias of fout buikgevoel gewoon te groot. Dankzij Thalento® liften we onze selectieprocedure naar het volgende niveau..

En voor ons moet de kwaliteit ook gewoon hoog liggen. Dat is wat we willen uitstralen bij Van Havermaet. We opteren om de lat hoog te leggen. Het komt ook regelmatig voor dat we twijfelen na een eerste gesprek. Dan volgen de assessments en die bevestigen helemaal wat ons gevoel was. Telkens is het verbazingwekkend hoe nauwkeurig de resultaten zijn. De rapporten zijn ook heel makkelijk te raadplegen en interpreteren.

Hebben we jullie dan toch nodig ter ondersteuning? Dan staat iedereen paraat wanneer we bellen of mailen, zowel met inhoudelijke feedback als het meedenken in oplossingen.

 

Wat is eigenlijk jullie ervaring met het uitnodigingsproces en het invullen van de assessments?

Enige tijd geleden hebben jullie het uitnodigingsproces een grondige upgrade gegeven en die bevalt ons enorm. Het is nog gebruiksvriendelijker en overzichtelijk. Heel makkelijk om iemand uit te nodigen, resultaten te raadplegen of andere handelingen uit te voeren.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Kandidaten vertellen ons wel dat het intens is. De cognitieve testen zijn vrij pittig, wel eens leuk om te doen en feedback te krijgen. Ze geven ook aan dat weinig kantoren op deze manier te werk gaan.

Het helpt ook zeker bij een afwijzing. Je kan de juiste feedback geven waar iedereen iets mee is, je leert iets bij over jezelf en het is zeker niet subjectief. Je hebt ook meetpunten en resultaten waar de kandidaat mee aan de slag kan voor de toekomst.

 

We krijgen ook regelmatig een bedanking, ook al worden ze niet aangeworven. Daar plukken we ook nu de vruchten van. Mensen die enkele jaren geleden doorheen ons proces zijn gegaan, een leuke ervaring hebben gehad maar later opnieuw op onze radar komen. Vlaanderen of België is niet groot dus de kans is groot dat je elkaar opnieuw tegen het lijf loopt. Kandidaten geven ook door in hun omgeving van welk bedrijf of persoon ze feedback hebben gekregen.

 

Zouden jullie Thalento® aanraden aan anderen

Absoluut en dat hebben we trouwens al meermaals gedaan. ;-)

 

Staan er nog nieuwe oplossingen op jullie hotlist voor de toekomst?

Zeker! Momenteel zijn we aan het testen met CUBES Competenties, dat lijkt ook heel interessant. We bekijken nog enkele integraties waar we Thalento® kunnen in betrekken dus de toekomst is verzekerd!

 

Bedankt voor jullie tijd en moeite. Wij zijn alvast erg trots op een bedrijf als Van Havermaet en we horen elkaar zeker nog in de nabije toekomst.

Jeffrey Excelmans