Customer Case - NORRIQ met Senior Talent Acquisition Specialists Tom Verstraeten & Imke Selleslach

Voor de laatste customer case van 2023 maak je kennis met Tom Verstraeten en Imke Selleslach, zij zijn beide Senior Talent Acquisition Specialist bij NORRIQ, een Deens-Belgisch bedrijf bekend in binnen- en buitenland. Op het kantoor te Lummen leggen zij ons graag uit hoe ze omgaan met talent, nieuwe aanwervingen en het NORRIQ-DNA. Kortom een technologiebedrijf in volle internationale expansie.

Sedert een jaar zet NORRIQ vol in op de Thalento® Assessments om nieuwe talenten onder de loep te nemen. Bezitten ze het NORRIQ-DNA? Matchen ze met de organisatie, het team en de klanten? Onze assessments stellen hen in staat om hierop een antwoord te formuleren.

Met deze customer cases tonen we graag de toepassingen en praktische implementatie van onze assessments & tools. Volgend jaar lanceren we opnieuw heel wat nieuwe cases. Veel leesplezier.

Hallo Tom en Imke, bedankt om ons hier te ontvangen op jullie kantoor in Lummen en vooral om tijd vrij te maken om eens dieper in te gaan op jullie manier van werken binnen NORRIQ. Wat doen jullie bij NORRIQ?

In enkele zinnen zouden we zeggen dat NORRIQ andere bedrijven in staat stelt om hun volledige potentieel te bereiken. Door innovatieve technologie en digitale transformatie ondersteunen we bedrijfsprocessen op gebied van ERP, CRM en BI. Onze brede kennis binnen sectoren en technologieën zorgen ervoor dat oplossingen altijd op maat, doordacht en geïntegreerd zijn bij onze klanten. Het uitgangspunt is altijd de business van de klant, groeiambities en concurrentiesituatie.

We zijn een internationale organisatie met meer dan 300 medewerkers, 7 kantoren in 2 landen, oplossingen uitgerold in 46 verschillende landen en wereldwijd zijn er meer dan 25.000 gebruikers van onze software.

Laten we beginnen bij het begin. Hoe zijn jullie bij Thalento® terechtgekomen eind 2022?

Imke: bij een vorige werkgever maakte ik al kennis met Thalento®. Ik kon dus terugkijken op een positieve eerdere ervaring. De manier van werken en de assessments hadden geen geheimen meer voor mij.

 

Na een grondige analyse van de assessmentmarkt kwam Thalento® als beste naar boven.

Toen we tegelijkertijd tot de conclusie kwamen dat NORRIQ heel wat jaren geleden ook met Thalento® heeft gewerkt, vielen de puzzelstukken snel op zijn plaats en zijn we van start gegaan.

Wat heeft jullie uiteindelijk overtuigd om voor ons te kiezen?

Sowieso de ervaring van Imke met jullie assessments en het verleden samen werkte drempelverlagend. Echter heeft jullie rapportage en toegankelijkheid de doorslag gegeven.

In het verleden gebruikten we testings waar de analyse enorm langdradig was. Jullie rapportage brengt genoeg nuance maar maakt het niet nodeloos lang. Vervolgens houden we niet van assessmentresultaten die zeggen: go of no go. Wij geven graag voldoende terugkoppeling aan kandidaten met ruimte voor toelichting en gesprek.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

Het feit dat jullie een toegankelijk bedrijf zijn is echt een pluspunt. We kunnen iedereen bereiken, een op en top Belgisch bedrijf dat heel pro-actief is. Je belt of mailt en krijgt meteen of de dag zelf antwoord, in onze eigen taal. Geen tickets aanmaken in een helpdesk maar menselijk contact staat voorop.

Je merkt ook dat jullie erg meedenken met de klant. Je legt een probleem voor en jullie denken echt mee over een oplossing. Waarvoor dank!

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Bedankt voor de mooie woorden, Tom en Imke. We geven het zeker door onze collega’s, dat zullen ze graag horen. Kunnen jullie kort vertellen waarvoor en hoe jullie onze online assessment inzetten?

Dat kunnen we eigenlijk heel kort: voor het volledige rekruteringsproces. In het algemeen dienen de resultaten ervoor om een gesprek te openen waardoor we een goede match kunnen bepalen tussen de kandidaat en NORRIQ.

Wanneer de uitkomst van het assessment niet strookt met je gevoel tijdens het fysieke gesprek heb je meteen enkele onderbouwde resultaten om te bespreken. Het rapport is eigenlijk de perfecte manier om het gesprek te starten of voor te bereiden, eigenlijk iets waardevols naar het gesprek te brengen.

 

Jullie rekruteren IT-consultants, dat zijn felbegeerde profielen die niet in de rij staan te wachten. Toch kiezen jullie resoluut voor assessments. Leg eens uit.

Bij NORRIQ hebben we altijd geloofd in degelijke assessments. Voor ons is het superbelangrijk dat we de juiste mensen vinden met een goed inhoudelijk profiel. Assessments zorgen ervoor dat de lat hoog genoeg blijft liggen. Onze ambitie is ook altijd om mensen te vinden die hier echt passen, dat vinden we ontzettend belangrijk.

Er volgt vaak een check na de assessments om in te schatten hoe deze persoon samenwerkt met anderen, hoe match je met de andere teamleden, heb je ons DNA in je bloed? Allemaal vragen die ons nauw aan het hart liggen.

Het risico op een bad hire of slechte aanwerving is gewoon te groot zonder objectieve meetstaf. Wat velen wel eens durven vergeten dus we zijn heel tevreden van jullie en de Thalento® Cloud.

Jullie spreken ook over NORRIQ-Stars, wat bedoelen jullie daar juist mee? Wat typeert dit DNA en hoe haal je het uit de resultaten?

Tijdens de aanwervingsperiode zullen we alle potentiële nieuwkomers onderwerpen aan ons DNA-assessment. Heeft hij of zij het juiste DNA aanwezig? Zal die match er zijn tussen de kandidaat en het bedrijf rekening houdend met de teamgenoten, teamcoach en rechtstreekse manager.

Wat houdt dat nu juist in voor NORRIQ? Een hoge betrokkenheid vinden we uitermate belangrijk. Ownership, verantwoordelijkheid, bepaalde dingen aanvoelen en uitproberen. Gedreven zijn maar regelmatig ook reflecteren. Analytisch en probleemoplossend denken dragen we ook uit. Onze werknemers dienen initiatief te tonen, contactvaardig te zijn en ze moeten durven beslissingen nemen. Daarvoor zetten we de Persoonlijkheids & Motivatie Assessments (TH-PQ) en Cognitieve Testen in.

 

Hoe ziet jullie proces eruit waar onze oplossingen worden ingezet? Ga met ons eens doorheen alle stappen van het rekruteringsproces.

Ten eerste heb je altijd het interview met onze recruiters. Is dat positief langs beide kanten? Dan wordt meteen Thalento® erbij gehaald om na te gaan of je het juiste DNA bezit.

Daarna volgt het interview door hiring manager en een terugkoppeling van je resultaten. We zullen altijd terugkoppelen, ook al word je uiteindelijk niet weerhouden. Het zou ook zonde zijn om hen een kans op bijleren over zichzelf te ontzeggen. Samen doorlopen we dan de relevante rapporten.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

Als laatste staat er een inhoudelijk interview met een consultant op het programma, op die manier kan je dieper ingaan op de jobgerelateerde materie. Globaal doorlopen kandidaten een drietal rondes vooraleer ze een contractvoorstel krijgen.

Buiten HR, zijn er nog andere collega’s die de resultaten inkijken?

Zeker de hiring manager en het management maar ook de teamcoach. Die laatste omdat we de resultaten meenemen naar het individuele onboarding plan. De teamcoach moet natuurlijk ook weten hoe de nieuwe werknemers in elkaar zitten en ervoor zorgen dat ze zich meteen thuis voelen.

Legt iedereen de assessments af? Of stemmen jullie ze af op de functie? Ga je een op maat pakket van testing maken per functie?

We werken heel gestandaardiseerd want het merendeel zijn consultants. Iedereen legt de Persoonlijkheids- & Motivatie Assessments en Cognitieve Testen af. Alleen voor projectmanagers is er ook nog de PNO (Planning & Organisatie) & SNA (Snelheid & Nauwkeurigheid).

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Wat is jullie ervaring met de Thalento® Cloud? Loop je vlot doorheen het uitnodigingsproces?

Heel makkelijk, het platform en het uitnodigingsproces hebben we goed in de vingers. Het is trouwens heel eenvoudig als iemand de deadline mist, om die even aan te passen zodat de kandidaat op een later moment de testen nog kan invullen. Op minder dan een minuut kunnen we een uitnodiging met verschillende assessments uitsturen.

Welke feedback krijgen jullie van kandidaten na het invullen van de assessments?

Ze zijn overwegend positief, maar zeggen wel altijd dat het pittig is geweest. Ook de terugkoppeling na het afleggen van de test, is een aspect dat kandidaten erg weten te appreciëren.

 

Nu gaan we heel concreet – hoe kijken jullie naar de resultaten? Ga je systematisch te werk? Kijk je altijd eerst naar een bepaald rapport? Hoe verloopt een feedbackgesprek? Neem ons eens mee doorheen jouw analyse.

De eerste vraag is altijd: hoe zijn je testen verlopen? Hoe heb je alles ervaren? Dan gaan we de testen bekijken, leggen we de verschillende resultaten naast elkaar en analyseren deze in functie van de rol waarvoor ze solliciteren en de verwachtingen van het management of de hiring manager. Als we inconsistenties zien of scores die boven of onder het gemiddelde liggen van de doelgroep waarmee ze worden vergeleken, gaan we dit met hen bespreken. Deze informatie gebruiken we ook tijdens een vervolggesprek op één van onze kantoren.

 

Bij de analyse van de indicatoren vragen we altijd: herken je jezelf hierin? Zodat ze zeker extra vragen kunnen stellen of argumenteren als ze niet akkoord zijn. Candidate experience dragen we hoog in het vaandel. We willen altijd dat iemand iets bijleert over zichzelf want misschien ben je vandaag niet weerhouden maar later in je loopbaan wel.

Zouden jullie Thalento® aanraden aan anderen?

Zeker en vast! Los van de kwaliteit van jullie assessments is de samenwerking ook top. Het team is heel bereikbaar, wij denken dat we nog nooit langer dan een uur hebben moeten wachten op een reactie: zowel als we bellen of een e-mail sturen. Wetenschappelijk onderbouwde assessments die wij als niet-psychologen kunnen interpreteren zijn echt van goudwaarde.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

Hoe gaan jullie ons nog in de toekomst gebruiken?

In de toekomst willen we ook naar Thalento® kijken om ondersteuning te bieden bij het doorgroeien van onze medewerkers naar nieuwe rollen. Daarnaast staat het analyseren van de huidige opgebouwde data ook nog op onze agenda.

Met deze toekomstmuziek sluiten we de customer case af. Nogmaals bedankt voor jullie tijd en moeite. We wensen jullie alle succes toe met de groeiplannen maar dat komt helemaal goed. Tot snel.

Jeffrey Excelmans